Adatlap

Mi ez?Négyszögletes dísz benépesített növényi indával
Hol készült?Akhmim?
Mikor készült?5. sz. második fele, ill. 6. sz. eleje
Miből készült?textil (gyapjú)
Hol található?Szépművészeti Múzeum, Antik Gyűjtemény
Méret:25 x 24,4 cm
Állapot:A négyzetes dísz mindkét felső sarka, valamint a szegély két része elveszett. A középső négyzetnek csupán kis része maradt meg.
Leltári szám:51.222
Irodalomjegyzék:Török L., Coptic Antiquities II, Textiles, Roma 1993, 32-33, T 46.
Korábbi gyűjtemények:Magyar Nemzeti Múzeum

A négyzetes dísz láncfonala festetlen gyapjú, a vetülék vörös, zöld, fekete, sárga és festetlen gyapjúfonal.
A négyszögletes belső mezőn valószínűleg gyorsvetélővel készített ornamentikus ábrázolás volt, amelyből most csupán hat vízszintes vonal látszik, jelezve a belső felosztást. Ezt a mezőt egyszerűsített növényi inda díszíti, amelyben felékszerezett női mellképeket és futó oroszlánokat látunk, az utóbbiak fölött pálmaág van.
Stilisztikailag és technikailag ez a szövet egy Akhmimban talált, mellképekkel, kereszttel, állatokkal vagy virágmotívummal kiegészülő indadíszítéses textilcsoporthoz tartozik. Ezek egyedi megjelenésük alapján kétségtelenül egyazon műhely vagy akár egyazon szövő munkájának tekintendők. A mellképeken ábrázolt ékszerek ezen a szöveten kisebbek, egyszerűbbek, a darab tehát valószínűleg egy kortárs 5-6.századi akhmimi műhely terméke, amely szerényebb igényeket elégített ki, de szorosan követte az említett mitológiai mellképek kiemelkedő mestere(i)nek stílusát.

   


Kapcsolódó lexikon-bejegyzések: