Tanulmányi verseny

 

A Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye Éós-programja és a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara a 2019/2020-as tanévben indította útjára az ókori görög-római kultúra országos tanulmányi versenyét, a Pannon Versenyjátékokat.

 

A kompetenciafejlesztő művelődéstörténeti versenyre a klasszikus ókori kultúra iránt érdeklődő, az általános iskola felső tagozatára és középiskolába járó diákok jelentkezhetnek.

 

A diákok különböző jellegű versenyekre nevezhetnek, amelyeken a kreativitást, a széles körű, általános ismereteket, vagy a latin nyelvtudást próbára tevő feladatok megoldásában vetélkednek egymással.

 

VERSENYEK A 2020/21-ES TANÉVBEN:


A Szépművészeti Múzeum levelező-pályázata: „Ókori vizeken”

Mi történt az egyiptomi hajötöröttel az elvarázsolt szigeten? Kik voltak az Argonauták és milyen küldetéssel hajóztak a tengeren? Milyen cselt vetettek be a görögök a szalamiszi csatában? Hogyan vezetett az actiumi tengeri ütközet a római császárság kialakulásához?

Ezekre a kérdésekre keresik a választ a versenyre benevező csapatok, amelyhez intreaktív, on-line feladványok és játékok nyújtanak segítséget számukra. A résztvevők végül egy online kvízt töltenek ki és alkotómunkát folytatnak: elkészítik Neaklés kincsesládáját és a hozzátartozó hajónapló-részletet.
A feladatok és on-line anyagok a történelem tantárgy oktatásában is felhasználhatók az ókori Egyiptom, az ókori Görögország és a Római Birodalom témaköreihez kapcsolódóan, az iskolai tanórák színesítésére, a távoktatás könnyítésére illetve az érdeklődő diákok önálló munkájához. Az oktatási segédanyagok elérhetők itt.
Pályázati felhívás >> 
On-line jelentkezési lap >>
A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Hyperión Országos Tanulmányi Versenye: 

Hamarosan!


További információk a verseny honlapján >>

Bejelentkezés: