Adatlap

Mi ez?Szövet töredéke falevél alakú dísszel
Hol készült?Egyiptom, Akhmim
Mikor készült?6-7. sz.
Miből készült?textil (len, gyapjú)
Hol található?Szépművészeti Múzeum, Antik Gyűjtemény
Méret:24,5 x 31,5 cm
Állapot:A textil viszonylag jó állapotú, kisebb helyeken hiányos, a levéldísz alatti területen foltos.
Leltári szám:56.85.A
Irodalomjegyzék:Török L., Coptic Antiquities II, Textiles, Roma 1993, 42-43, T 69.
Dági M. - Sipos E., SzMK 94, 2001, 77-82, 163-165.
Oroszlán Z. - Dobrovits A., Antik kiállítás. Vezető, Budapest, 1947, 16, No. XV.
Szilágyi J. Gy., Antik Művészet, Budapest 1988, 122-124, 120. k.
Korábbi gyűjtemények:Andrássy-gyűjtemény
Pallavicini Györgyné gyűjteménye

A díszt sima len alapszövetre varrták; a láncfonal festetlen len, a vetülékfonal fekete, vörös, zöld, sárga, narancssárga és kék gyapjú.
A levél alakú mezőben, amelyet szív formájú bimbó-fríz szegélyez, hat alak látható vörös háttérrel. A felső regiszterben virágos mezőben két meztelen alakot látunk: ellenkező irányba mozdulnak, de a fejük középre néz. Az alsó regiszterben két pár Eróst ábrázoltak két csónakban; a középső kettő halhálót húz kifelé a vízből, míg a hátuk mögötti két Erós térdelve segít társának. Az előtérben halak és elegánsan kidolgozott fehér hullámok jelölik a vizet. A keret és az alakok közti részt virágmotívumok díszítik.
A két regiszteres jelenet előképe esetleg Poseidón és Amphitrité tengeri utazása lehetett, de ha így is van, ez a darab igen csak eltávolodott eredetijétől. Egy női és férfi istenség jellegzetességeinek ábrázolása helyett itt két táncoló nőalak látható a felső regiszterben. Nemüket nem csupán hosszú hajuk teszi egyértelművé, hanem a tisztán látható mellek is. Hogy hogyan kapcsolódnak a táncosok a halász-jelenethez, az teljesen homályos.
A keret-fríz és a felső regiszter alakjai alapján mindenesetre ennek a darabnak közvetlen előképeként a bizánci selymek hatására készült 6. századi egyiptomi szövetek csoportja gyanítható.


   
1 2


Kapcsolódó lexikon-bejegyzések: