Adatlap

Mi ez?Két domborműves lap töredéke ünnepi menet és az actiumi csata jelenetének ábrázolásával
Mikor készült?Kr. u. 1. század második negyede
Miből készült?Lunai márvány
Hol találták?Róma? (Avellino?)
Méret:Ünnepi menet: 48,5 cm x 75,7 x 12,5 cm; Apollón: 60,5 x 74,5 cm x 14,5 cm
Állapot:Töredékek. A csatajelenetetet ábrázoló lap jobb széle eredeti, ugyanígy a másik dombormű bal oldala.
Leltári szám:4817
Korábbi gyűjtemények:Paul Arndt (München) gyűjteménye

Az egyik lapon a sziklán ülő Apolló látható köpenyben, ruhátlan felsőtesttel, mögötte tripus. Baljával kitharáját a combjára támasztja, jobbja a pléktronnal nyugodtan az ölében pihen. Fejének csak körvonalai maradtak meg. Az isten tekintete a tenger és a hajók felé irányul, amelyeknek néhány részlete a dombormű jobb sarkában maradt meg. Két egymás alatt kifaragott hajó hátsó része (a tat), köröttük a tengert jelző hullámvonalak. A felső, tengeri csillaggal díszített hajófar mellett kormánylapát csüng le.
A másik domborművön jobbra haladó menet három férfiből álló töredéke. Mindhármukon római viselet. Az elülső, akinek vonásaiban olykor Augustus császár vonásait vélték fölismerni, előrenyújtott bal kezében fáklyát tartott. A mögötte lépdelő kísérő emelt fejjel trombitát (lat. tuba) fúj. A harmadik, visszaforduló alaknak csak a feje maradt meg.

A két márvány töredékei hatalmas építmény díszítő dombormű-sorozatának darabjai. Hozzájuk 2000-es évek elején újabb darab (a 3. relief) járult, megszerzése a magyar múzeumok történetének egyik legnagyobb mértékű gyarapodását jelentette. A relief-ciklus az augustusi aranykor emlékét, a birodalom sorsát eldöntő actiumi csatát és a hozzá kapcsolódó eseményeket idézi fel.

   


Kapcsolódó tanulmányok: