The CBd
Magical celt from the Pergamon 'Zaubergerät': Greek inscription and characteres (A-B)
CBd-Number:
CBd-1861
ID-Number:
DE-Berlin-Ant_Misc. 8612,3
Collection:
DE_Berlin, Staatliche Museen zu Berlin, Antikensammlung
Inventory:
Misc. 8612,3
References:
Wünsch 1905, 8
Material:
stone, brown to black
Dimensions:
height: 82 mm
Dating:
3rd c. AD (Wünsch)
Divine Names & Voces:
voces, unidentified; Γαβριήλ and variants; Μιχαήλ; Ῥαγουήλ; Ῥαφαήλ and variants
Place of discovery:
Pergamon, Lower Town, 1897
Logoi:
Ἰαεω‑palindrome

A: Within an incised circle, inscription around, encompassing nineteen lines of inscription and characteres.
R. Wünsch read: 
ηυλιθ|παι Φθα φωζα|[. . . . . . .]|φυρρουφαιαφωξσπ|παιοιδικρις [. .]πιπχ||
παι Φθα φωζα χιιι|[.]ωθσωσιθενε|αουριου ουλλεβεν|χνεαυσαρβηβαραρ|[.]Δοερν [.]|
παι Φθα φωζα.
B: Eleven lines of inscription and characteres.
R. Wünsch read: 
ΙαεωβαφρενεμουνοθιλαρικριφιαεΥ|εαιφιρκιραλιθονυομενερφαβωεαι|καρτανοαιαξ|
ναζαερχαοζαυφραυχαξ|Μιχαηλ Γαβριηλ Ῥαγουηλ Ῥαφαηλ||ψανχονιαια αβρια φριξακτερια Σθεννω|
πιμιαξαερομενδεινα ορεοτερουξαρα|πληξιπαν πυρινου Μερχουρι μνα|ρονο αμωσιαια Αβερραβερρα|
διρορθε αμεινον||δενδρα κυμινδραχητα|χρημιλλον δενδρουφι|νηνεμον → voces including Ἰαεω-palindrome, Μιχαήλ, Γαβριήλ, Ῥαγουήλ, Ῥαφαήλ.

Bibliography
Wünsch 1905, no. 8, pl.4.
Bevilacqua 2001
Mastrocinque 2002
Gordon 2002
Dzwiza 2011
Further bibliography, description and images available in the 'Antike Bronzen in Berlin' database.

Last modified: 2014-10-29 13:45:15
Link: classics.mfab.hu/talismans/cbd/1861
CITE THIS PAGE
CBd-1861. The Campbell Bonner Magical Gems Database (2010-), developed at the Museum of Fine Arts, Budapest, editor-in-chief: Á. M. Nagy. Retrieved from: classics.mfab.hu/talismans/cbd/1861 on 13-12-2017.

Image-ID 3356

Credits by Johannes Laurentius

Rights © Staatlichen Museen zu Berlin, Antikensammlung