Adatlap

Mi ez?Előresiető nőalak - Isis Pelagia
Mikor készült?Kr.e. 3. sz. görög szobor római másolata a Kr.u. 2. sz. közepéről, későbbi, de ókori átalakítással
Miből készült?parosi márvány
Hol találták?Posilippo, újkori villa
Méret:m: 145 cm
Állapot:A fej és a karok hiányoznak. Hátul a lapockáknál antik átfaragás nyomai: két szárny helye. Felületüket modern kiegészítés takarta el. Az előrelépő bal láb alsó része modern kiegészítés. A szobor felületét az újkorban átcsiszolták.
Leltári szám:3934
Irodalomjegyzék:Hekler A., Die Sammlung antiker Skulpturen, Bécs, 1929, 63, 51. sz.
LIMC V (1990) 784, s.v. Isis, 298.

Bal lábával előre lépő nőalak. Öltözéke chitón és rojtos szegélyű köpeny. Haját kis, tarkóra lógó kontyba fogta össze (ld. a tarkó alatt bevésett hornyot). Jobb karját teljesen, a balt könyökből előre nyújtotta.
A szobor eredetileg Isis Pelagiát ábrázolhatta, kinyújtott kezében vitorlával (ezt más anyagból illeszthették a szoborhoz). Hasonló típusú darabok tanusága szerint valószínű, hogy talapzata hajó alakúra volt kiképezve. A plinthos kétoldalán lévő horonypár is azt jelzi, hogy a szobor nagyméretű talapzaton állhatott.
Ezt a szobrot később, de még az ókorban jelentősen átalakították. A lapockán ugyanis egy-egy tenyérnyi felülelet véstek a köpeny felületébe, ennek közepén pedig mély csaplyuk található. A szobrot tehát (alighanem bronzból készült) szárnyakkal egészítették ki, azaz Nikének értelmezték át.

   
1 2 3


Kapcsolódó tanulmányok: