Lexikon

Kopt csontfaragványok

A koptok előszeretettel használták a csontot és az elefántcsontot a domborműves szobrászatban, különböző tárgyak készítéséhez. Tanulmányozásuk a 19. század második felétől foglalkoztatja a kutatókat.
A görög korban Alexandria volt az afrikai elefántcsont egyik fő piaca, a római korban aztán a központi piac keletre, Perzsiába húzódott és az indiai elefántcsont lett a legfontosabb luxuscikk, miközben a jóval olcsóbb csontot (egyéb nagy állatok: ló, szarvasmarha, teve csontját) egyre szélesebb körben kezdték ennek helyettesítésére használni, a legkülönbözőbb tárgyakhoz. Készítettek belőle használati tárgyakat (pl. orsót, pergetőt), különböző témájú faragott csontlapokat, ékszereket, női és férfi figurákat, ládikákat, dobozelemeket, pyxiseket és - a monumentális építészet kicsinyített másaiként - kisméretű oszlopfőket, ill. domborműveket, amelyek valószínűleg bútort vagy nagyobb ládát díszítettek.
A kopt csontfaragványok keletkezési ideje a Kr. e. 332 (Alexandria megalapítása) és Kr.u. 641 (az arab hódítás) közötti időszakra tehető. Alexandria volt a központja a csontfaragványok előállításának. Ábrázolásaikon a kereszténység térhódításáig gyakoriak voltak a hellénisztikus témák: görög istenek és istennők, néreidák, puttók, női és férfi táncosok, amelyek arányait gyakran alárendelték a fő vonások hangsúlyozásának. Néhány ábrázolástípust jelentős változtatás nélkül folytattak a keresztények is. Az ábrázolásmódra jellemző "aránytalanság", szigorú frontalitás, absztrakt stilizáltság és egyéb jellegzetességek nem magyarázhatók minden esetben a kézműves hiányosságaival, hiszen ezek a hivatalos későantik művészetben megjelenő tendenciákat és áramlatokat tükrözik.

Irodalom:

P. Du Bourguet, Bone and Ivory Carving, Coptic, in A.S. Atiya(ed.), The Coptic Encyclopedia, Macmillan Publishing Co. 1991.
G. Gabra, Cairo, The Coptic Museum and Old Churches, The Egyptian International Publishing Company - Longman 1993.
L. Marangou, Bone Carvings from Egypt, Tübingen 1976.
J. Strzygowski, Hellenistic and Coptic Art, 1902.
J. Strzygowski, Koptische Kunst. Catalogue Général des Antiquités Egyptiennes du Musée du Caire, 1904.
Török L., Coptic Antiquities I, "L'Erma" di Bretschneider, 1993.


Hasznos Andrea
2004
   
Összesen:61 db

<<előző 10következő 10>>
11.Nőalakot ábrázoló csontfaragvány
12.Ruhatű
13.Ismeretlen rendeltetésű faragott tárgy
14.Faragott tárgy
15.Faragott csattogtató
16.Faragott csontlap
17.Nőalakot ábrázoló csontfaragvány
18.Faragott idol
19.Faragott idol töredéke
20.Faragott idol feje