Vissza a tematikákhoz


Ókori témanapok

Az egyiptomi foglalkozás során a gyerekek megfigyelik a műtárgyakon az ókori egyiptomi istenek ábrázolásait, majd agyagból elkészítik az általuk kiválasztott istenség jelvényét.

A 8-14 éves korosztály esetében a görög és a római témájú foglalkozásokon a nyugat-európában már régebbi hagyományokra visszatekintő élő interpretáció módszerét alkalmazzuk. A gyerekek egyrészt Iris istennővel találkoznak, aki a görög istenvilágról, hérósokról mesél a gyerekeknek, valamint ábrázolásaikat is megmutatja a kiállított műtárgyakon, az utolsó alkalommal pedig egy római kori szobrászmesterrel, aki a császárkori élettel és művészettel ismerteti meg a gyerekeket. Az élő interpretáció révén megszerzett ismereteket a gyerekek mindkét esetben egy-egy feladatlap segítségével rögzítik, végül pedig kézműves-tevékenységben vesznek részt: mitológiai lényeket ábrázoló kerámia-tárgyat illetve freskót készítenek.

A nagyobb gyerekek játékos feladatokon keresztül ismerkednek az ókori görög és római  életmóddal, a lakoma szokásával, a használati tárgyakkal és a korabeli szórakozási formákkal. Mindemellett agyagból elkészítenek egy ókori görög vázát, és a kiállításon látott minták alapján ki is festik.

Ókori tematikájú témanapokat fogyatékkal élő, gyengénlátó gyerekek számára is tartottunk, a tervezésnél figyelembe véve speciális igényeiket. A foglalkozások szerves részét képezte a tapintható tárgyak (műtárgymásolatok és épületmakettek) használata a kiállítási részen, valamint nagy hangsúly esett a gyerekek által elvégezhető, az adott alkalom témájához kapcsolódó kézműves-tevékenységre is.Ókori témanapokon készült fotók

Bejelentkezés: