Vissza a Látogatás az ókorban főoldalára >>
Tovább a 180 perces foglalkozásokra >>

120 perces foglalkozások
A foglalkozások két korcsoport (58. és 912. osztály életkori sajátosságaihoz igazodnak, és a választott műhelymunkához kapcsolódó ismeretekkel egészülnek ki.

Görög istenek és hősök

Az ókori görög és római edényeken, szobrokon, használati tárgyakon gyakran szerepelnek különböző mitológiai lények, istenek, hérószok, és a hozzájuk kapcsolódó történetek. Fejtsük meg, melyik műalkotás kit ábrázol! Melyik epizód került a vázaképekre a történeteikből? Honnan ismerjük fel őket?

Alkotás: fekete- vagy vörösalakos kép festése agyalapra vagy mitológiai lényt ábrázoló tetőzáró-cserép készítése agyagból (egy foglalkozáson egy kreatív alkotótevékenység választható)

Ókori görög mindennapi élet

Hogyan éltek a klasszikus kori Athén lakói? Mivel töltötték idejüket, milyen tárgyakat használtak? Hasonlóságokat keresünk mai használati tárgyainkkal, kitaláljuk, hogy mire volt jó egy-egy számunkra furcsának tűnő darab.

Alkotás: idol-szobrocska készítése agyagból (az idolok kifestésére lehetőség van egy másik, 120 perces foglalkozás keretében), fekete- vagy vörösalakos kép festése agyaglapra, vagy ékszerkészítés görög minták alapján (egy foglalkozáson egy kreatív alkotótevékenység választható)

Ókori divatkalauz
Khitón, peplosz, toga, himation, khlamüsz – tudod, hogy melyik ezek közül a kakukktojás? Kik akasztották szögre a tükrüket, és miért? Illő viselet a combvillantó? Nem mind arany, ami elektron? Mérd össze az ókori férfi- és női divatról, szépségápolásról frissen szerzett tudásodat a társaiddal egy társasjátékban!

Alkotás:
ékszerkészítés görög minták alapján vagy beöltözés görög ruhákba és fotókompozíció készítése polaroid fényképezőgéppel (egy foglalkozáson egy kreatív alkotótevékenység választható)

Mindennapi élet a római császárkorban

Hogyan éltek a rómaiak, mivel díszítették házaikat, milyen tárgyakat használtak? Milyen ékszereket viseltek? Hogyan szórakoztak? Megnézzük, hogy mire jó egy fibula vagy egy gemma, kik azok a larok. Minderről hogyan árulkodnak a kiállított műtárgyak?

Alkotás: ékszerkészítés római minták alapján

Vissza a Látogatás az ókorban főoldalára >>
Tovább a 180 perces foglalkozásokra >>

Képgaléria


Bejelentkezés: