Művészettörténeti csoport (Nagybecskerek) leírása a gemmáról
 
Leírás a varázsgemmához

Egy ifjú házasodni készül, de attól fél menyasszonya nem lesz hűséges hozzá. Elmegy ezért a varázslóhoz és elmondja neki mi bántja. A varázsló a gemmavésnöknek a következő utasítást adja:
Végy egy zafír követ és vésd rá Héra és Ixión alakját, valamint Zeuszt villám formájában. A kőbe vésd ezt a feliratot is: héra, őrizd hűségét. A zafír másik oldalára vésd egy griff alakját, valamint csillagot, napot és holdat!
Amikor a gemma kész lett, a varázsló átadta a fiúnak, mondván:
A követ telihold éjjelén mártsd be egy feltört kakukktojásba, majd borostyán levelével törölgesd szárazra, közben a következő szavakat mond:
Iaó, ikszripikszri, a kakukk és a borostyán adjon erőt e kőnek, hogy kedvesemet az örök hűség útján vezesse!
Ezután pontosan éjfélkor lépj e kővel Héra templomába, helyezd a követ az oltárra, mutass be áldozatot, és szólítsd meg az istennőt:
Ó Héra, tekints e kőre, hogy pillantásodtól varázserőt kapjon, hogy kedvesem hűsége szilárd legyen, mint e kő! Add, hogy szerelme soha el ne múljon, és házastársi hűségében hozzád legyen hasonlatos! Ó hókarú Héra ki a házasságokat véded, terjeszd ki védelmed kedvesemre és rám is!
A gemmát tedd ezüst foglalatba, helyezd olyan hosszú ezüst láncra, hogy kedvesed pontosan a szíve fölött viselje. Menyegzőtök napján add neki ajándékba. Ha mindezt pontosan megteszed, feleséged örökké hű marad hozzád, és soha nem néz más férfira.
 
        

<< vissza az eredményhirdetéshez

Bejelentkezés: