Erós-Dionysos-Thanatos

Márvány nõi fej

Hol találták?AthĂ©n-Kerameikos
Hol található?SzĂ©pmĂ»vĂ©szeti MĂşzeum, Antik GyĂ»jtemĂ©ny
Méret:m: 14,43 cm
Állapot:A fej a nyak aljánál letört. SĂ©rĂĽlt az orr, az állcsĂşcs, a bal szemöldök Ă©s a fej hátsĂł rĂ©sze. AthĂ©n-Kerameikos
Katalógus szám:Hu-SzM-Ant-69.16.A

Az eredetileg reliefhez, ezen belül sírdombormûhöz tartozó márvány nõi fej szinte teljesen körplasztikaszerû megformálása arra utal, hogy a fej eredetileg, magas reliefként erõsen kiemelkedett a háttérbõl. Az ovális, finom vonalú fejformán az arc részletei lágyan, mintegy impresszionisztikusan jelzettek: a kissé elõreugró homlokeresz alatt a mélyenülõ szemeknek csak a felsõ szemhéját dolgozták ki, az alsó szinte beleolvad a márvány felületébe, a száj, kisméretû, erõsen összezárt. A középen elválasztott, festõi kidolgozású hullámos hajat, hátul szalag fogja össze. A fülek közül csak a baloldali van kifaragva, a jobb oldali azért hiányzik, mert ezen az oldalon kapcsolódott a fej a relief hátteréhez.
Az athéni Kerameikosról származó fej stílusa, kidolgozása alapján egy Kr.e 4. század végi - 3. század eleji sírdombormû részét képezhette, amely jól beilleszthetõ az athéni sírdombormû állítás kora-hellénisztikus korban újra meginduló sorozatába.