Erós-Dionysos-Thanatos

Terrakotta álló nõalak

Hol található?SzĂ©pmĂ»vĂ©szeti MĂşzeum, Antik GyĂ»jtemĂ©ny
Méret:m: 34,5 cm
Állapot:Több darabbĂłl ragasztva, a talapzat hátsĂł rĂ©sze letört.
Katalógus szám:Hu-SzM-Ant-T.67

A két formából készült terrakotta, magas, négyszögletes talapzaton álló, peplost viselõ nõalakot ábrázol. A nõalak testsúlya bal lábára nehezedik, jobb lába térdben enyhén behajlítva, kissé elõrébb helyezkedik el, ez azt eredményezi, hogy a függõlegesen, szabályos ritmusban elrendezett ruharedõk a jobb lábnál megtörnek. Jobb kezét behajlítva mellére helyezve, bal kezét pedig a test mentén leengedve tartja. A testhez viszonyítva kis fejen, nagyméretû, több sorban, csigákból felépített, felfelé szélesedõ, minden bizonnyal mesterséges hajviselet látható, amelyet egy széles diadém övez.
A terrakotta nõalakon több helyen megmaradtak a fehér alapozóréteg és azon az eredeti színezés nyomai: a hajon és a peploson vörös színû festés nyomai látszódnak.
Az álló, peplosos, nagy hajkoronájú nõalak a klasszikus kori Boiótia koroplasztikájának egyik legelterjedtebb terrakotta nõtípusa volt, amelynek példányait elõszeretettel helyezték sírokba, de szentélyek anyagában is gyakran megtalálhatók. A típus a Kr.e. 5. század második felére keltezhetõ.